Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

BOLESTI PLAZMOCITNE LOZE (PLASMOCYTOMA, MYELOMA MULTIPLEX)

Pretraga simptoma » Noge

 

Šta su bolesti plazmocitne loze ?
To su različite imunoproliferativne bolesti kao što su maligni tumor (plazmocitom) i leukemija (plazmocitna leukemija), koje se ispoljavaju malignom proliferacijom plazma ćelija i hiperprodukcijom patoloških imunoglobulina. Najčešće se javlja plazmocitom, koji je po autoru dobio ime Kahlerova bolest.
 
Šta je plazmocitom ?
Plazmocitom je maligno oboljenje koje se karakteriše lokalnim (solitarni mijelom) ili difuznim (multipli mijelom) bujanjem patološki promijenjenih palzmocita u koštanoj srži, povećanim stvaranjem svih ili pojedinih klasa imunoglobulina (IgG, IgA, IgM), razaranjem kostiju, spontanim prijelomima kostiju.
 
Šta je uzrok plazmocitoma ?
Etiologija plazmocitoma nije poznata. Poznato je da se javlja kod starijih od 40 godina i to dva puta češće kod osoba muškog pola.
 
Kako se bolest ispoljava ?
Bolest se najčešće ispoljava bolovima u kostima, koji se pojačavaju pri kretanju, na dosir i spontanim frakturama (prijelomima kostiju). Hiperkalcijemija koja nastaje uslijed osteolize (razgradnje koštanih ćelija) uzrokuje mučninu, gađenje, povraćanje, dehidrataciju, gubitak tjelesne mase. Česta je pojava infekcija.
 
Kako se postavlja dijagnoza bolesti ?
Pregled periferne krvi, punktat koštane srži, RTG nalaz, Bence-Jonesovi proteini u uzorcima urina, potvrđuju dijagnozu.
 
Kako se bolest liječi ?
U terapiji se primjenjuju citostatici, u ponavljanim protokolima primjene, kortikosteroidi i simptomatska terapija. Preparati koji pomažu ugradnju kalcijuma i izgradnju kostiju imaju povoljan učinak.